fbpx

Een keuken die je aan iedereen wilt laten zien

Door jou ontworpen, met hulp van ons

Wat de meeste mensen niet weten als ze een keuken kopen...

Het blijft bijzonder dat mensen vaak geen antwoord kunnen geven op de vraag welk merk keuken ze hebben gekocht of welk merk keuken ze geoffreerd hebben gekregen. In ieder andere markt is dat ondenkbaar, maar in de keukenmarkt is het me vaak opgevallen dat mensen het simpelweg niet weten. En dat terwijl er wel degelijk verschillen zijn! 

 

 

Wees je bewust van deze verschillen en doe dus vooral ook zelf (online) wat onderzoek. Let dan onder andere op:

 

 

De dikte van het corpusmateriaal

Wanneer we het in de keukenwereld hebben over de ‘corpus’, dan hebben we het over de opbouw van de kast, zijnde de zijwanden en de wanden aan boven- en onderzijde. De dikte van dit materiaal verschilt per keukenmerk. Een 19 mm dikke corpus vind je bij de kwaliteitsmerken. Dan is de kast vaak rondom 19 mm en zijn ook de legplanken 19 mm dik.

 

 

De kleurmogelijkheden van de binnenkant

Als je een zwarte keuken koopt, wil je ook graag een zwarte binnenkant. Klinkt logisch toch? Toch zijn er keukenmerken en keukenzaken (ja, zelfs sommige grote ketens) die dit niet kunnen leveren. Vraag hier dus altijd naar. De betere merken hebben soms wel 20 of meer kleurmogelijkheden voor de  binnenkant van je kast. Je zou zelfs leuke combinaties kunnen maken. En dit betekent niet per definitie dat deze merken duurder zijn. De moeite waard om uit te zoeken dus!

kleuren-keukenkast-2

TIP: Let dus niet alleen op de buitenkant van je keuken, maar kijk ook welke kleuren het keukenmerk aanbiedt voor de binnenkant. Een zwarte keuken met een witte binnenkant is niet wat je wilt. 

De kleurmogelijkheden van de zichtzijden

Hetzelfde verhaal geldt voor de zichtzijden (de zijkant van een kast die zichtbaar is aan de buitenzijde). Deze wil je graag in dezelfde kleur en afwerking als het keukenfront. Kies je voor een zwarte keuken, dan wil je een zwarte zichtzijde. De betere keukenmerken kunnen de zichtzijden op de kleur van de keuken uitvoeren. Merken die dit niet kunnen zijn genoodzaakt alle zichtbare zijkanten af te werken met panelen. Ook de moeite waard om op te letten dus.

zichtzijde-keuken

Voorbeeld van een zichtzijde van een hoge kast. Kies je voor een zwarte keuken, dan wil je uiteraard ook een zwarte zichtzijde. Merken die dit niet kunnen leveren zijn genoodzaakt de zijkant af te werken met een extra paneel die tegen de zichtzijde wordt gemonteerd. 

De hoogte van de kast 

Een gebruikelijke hoogte van een keukenkast (ook wel corpushoogte) is 780 mm. Een lagere corpushoogte betekent dat een hogere plint toegepast moet worden om op de (steeds hoger wordende) gewenste werkhoogte uit te komen. Een hoge plint is vaak minder fraai maar betekent natuurlijk ook een verlies aan kastruimte.

werkhoogte-keuken

Het scharnierwerk 

Het scharnierwerk is een zeer belangrijk onderdeel welke bepalend is voor de kwaliteit van de keuken. Scharnieren worden natuurlijk behoorlijk belast door het jarenlange dagelijks gebruik. Bekende kwaliteitsscharnieren zijn onder andere van het merk Blum en Hettich. Keukens met scharnieren zonder demping (ook wel softclose) vind je eigenlijk niet meer.

De lades 

De binnenkant van de kast is minstens zo belangrijk als de buitenkant. Hier merk je vaak voelbaar verschil. Er zijn toch best nog wel wat merken op de markt waarbij je het gevoel hebt dat de lades wat blikkerig en wankel aanvoelen. Voel en ervaar vooral ook zelf in de winkels waar je kijkt en je zult de verschillen opmerken. Sommige merken bieden ook vele mogelijkheden in de afwerking van een binnenlade, zoals kleur en materiaal. Zo zou je kunnen kiezen voor houten binnenlades of een binnenlade met zijwanden van glas.

Afbeelding: Legrabox van Blum met de optie van glazen zijwanden.

wijnand-van-dobbenburgh-keukens

Bovenstaande is één van de 10 hoofdstukken uit mijn gratis e-book "De 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een keuken". 

Je kunt het boek gratis downloaden en je leert:

Berekenen wat een keuken mag kosten

Wat de risico’s zijn van een aanbetaling

De kwaliteit van keukens herkennen

 Offertes met elkaar te vergelijken

Wat je ALTIJD moet afspreken

Regelmatig onmisbare tips in je mail

 En nog veel meer!

Een andere vraag?

Stuur een berichtje...

Oosterstraat 36
9711 NV Groningen
Telefoon: 06-19754769
Email: info@novekeukens.nl
KVK 77405218

Gratis E-book met de 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een keuken.

Voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een keuken. Ontvang het gratis e-book direct in je mail…

De 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een keuken.

Voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een keuken. Ontvang het gratis e-book direct in je mail.

Om je beter en persoonlijker te helpen gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media.